Založ si blog

FÍČER

Človek rozmýšľa v tichu. Ale môže hrať aj hudba. Môže doznievať príjemný rozhovor. Vzácne myšlienky. Rozumné prejavy múdrejších alebo insitne vyvolané podnetné chvíle na zamyslenie sa. Toto všetko je predpokladom pohody, odrazom vzdelania, ktoré prináša život všetkým, ktorí dbáme na čistotu jazyka alebo estetiku vecí, krásu okamihu nevynímajúc.

Nestráca sa podstata kvetov, keď váza je pekná a celkové podanie vyznieva naopak harmonicky. To je vzťah obsahu a formy. Presne tak, sa vytvára duševné zdravie národa a pozdvihuje vzájomná úroveň celku. Rozvaha a rozum. Bez rušivých elementov.

Uponáhľaný život, stres a jeho verejne akceptované komponenty, nás však ženú do opaku. Kultúra sa konzumuje náhlym obžerstvom v podobe dvojdňových festivalov, kam treba obvykle nahnať, čo možno najviac ľudí, najať k tomu desiatky hudobných telies – ideálne so súčasnými vystúpeniami – narobiť humbug, zarobiť a cirkus zbaliť.

Protagonisti tohto zberu sa potom dobre vynímajú v časopisoch o bohatých ľuďoch, verejnosť tlieska a verejnoprávne médiá idú obvykle s prúdom. Súkromné podujatia naberajú na publicite a celkovo vládne „pohoda“ v éteri. Mladí ľudia si našetria ročne 90 eur na vstupné, plus raz toľko na konzumné a tí, ktorí nemajú, nepôjdu nikam. Rádio im potom obvykle oznámi, že tam mali byť a o veľa prišli. Dobre.

Človek nemusí ísť s prúdom, ak má možnosť velebiť kvalitu svojho vnútorného rozvoja a vie si nájsť svoju cestu k hodnotám a významným počinom, dokonca aj v kultúre. Je to každého vec. Hoci to dnes vyžaduje veľké úsilie, vidieť nádheru rásť a objaviť svoj ostrov, kde sa jej darí a má k tomu vhodné podmienky.

Toto poslanie majú aj médiá. Niektoré viac, iné menej. Niektoré sa tomu úspešne bránia a šum, ktorí vysielajú spoločne s balastom slovným, je nezriedka horším riešením ako počúvanie nenaladenej stanice na rozhraní frekvencií.

Je obrovský rozdiel medzi štvrtým kanálom Slovenského rozhlasu, ktorým je bývalé rádio rock.fm a jeho dnešná žoviálne rozšafná a na výsosť komerčne ladená odnož rádio.fm, napríklad v porovnaní s rakúskou verejnoprávnou stanicou FM4, ktorá sa žiaľ dá naladiť len v dosahu hraníc alebo na internete. Kým za hranicami znie medzinárodné spravodajstvo v štyroch cudzích jazykoch, erudovaná hudobná dramaturgia a inovatívny prístup, u nás je to inak. Ale tlieskame tomu, keďže kvalitu si tu nik nekladie za cieľ, avšak financie a digitálny vysielací formát s dosahom do každej jaskyne, určite áno. Dobre.

Rádio Devín je ľadovcovým blokom. Má svoj pokoj, má svoje tempo, má určitú hĺbku, podstatnú rôznorodosť a má aj určitú vernosť poslucháča vo vzťahu k tvorcom a obsahu. Človeka s hudobným vkusom a literárnym presahom však zarazí, keď ako hrana o kov zaiskrí, kde tu, aj v tomto prostredí novotvar anglosaského typu.

FÍČER

Priznám sa, hovorím tromi cudzími jazykmi, ale vášnivo a so zanietením dbám najmä na čistotu jazyka slovenského. Farebnosť jeho verbálnej vôle má svoje odtiene, významy a skrytú krásu. Má to aj jazyk nemecký, v ktorom sa napríklad nevyskytujú žiadne skutočné nadávky a pritom vie byť natoľko ostrý, že bič plieska obvykle na konci, v poslednom slove. No radosť filozofovať. Vedeli to Wittgenstein, Remarque a mnoho ďalších. Týchto mám ale rád a ctím si ich intelekt dodnes, častým opakovaním.

FÍČER

Viem, čo toto slovo v anglickom jazyku znamená. Spravidla je to určitá charakteristika, podstata, poťažmo rozbor čohosi, črta alebo základná vlastnosť niečoho.

Čo, však tento foneticky prevzatý paškvil znamená v názve relácie verejnoprávneho média, veru neviem. A keďže sa k tomu neviem slušne vyjadriť, svoje pojednanie znázorním obrázkom.

Štátny festival oplakával Trianon. Maďarská osveta vo Východnej.

25.07.2022

Pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky a za účasti neviditeľnej ministerky sa vo Východnej konal 67. ročník folklórneho festivalu. Priniesol mnohé kontroverzie a rozpaky. Viac ako 150 tisíc ľudí sa pod novinovým článkom Vstupné na Folklórny festival Východná odradilo a nahnevalo ľudí , zamýšľalo nad zvýšenými nákladmi, ktoré štátom organizovaný festival [...]

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

lotarbandzo

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 6747x
Priemerná čítanosť článkov: 3374x

Autor blogu

Kategórie